Svijet

SAD uložio veto na rezoluciju UN-a o Izraelu i Gazi

U nacrtu se pozivao Izrael da povuče pozive civilima i osoblju UN-a da se povuku na jug palestinske enklave i osudilo “terorističke napade Hamasa”

Vijeće sigurnosti UN - AP

Sjedinjene Američke Države su uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se tražio prekid sukoba između Izraela i palestinskog Hamasa kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Dvanaest članica je glasalo za brazilski nacrt rezolucije, a Rusija i Velika Britanija su bile suzdržane.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterres) je u srijedu pozvao na hitan prekid vatre kako bi se oslobodili taoci i dopremila humanitarna pomoć u Gazu.

U nacrtu se pozivao Izrael da povuče pozive civilima i osoblju UN-a da se povuku na jug palestinske enklave i osudilo “terorističke napade Hamasa”.

Rezolucija je uz to osudila svako nasilje i neprijateljstvo prema civilima te sva teroristička nedjela i pozvala na trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Izrael je prošle sedmice pozvao 1.1 milion stanovnika Gaze ili gotovo polovinu stanovništva da se povuku na jug dok se priprema za kopnenu ofanzivu kao odgovor na napad Hamasa na civile u 75-godišnjoj historiji Izraela. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh