Svijet

Istekao rok za bijeg civila, Hamas poručio da Palestinci neće napustiti Gazu

Američki State Department kaže da bi njegovi građani trebali biti spremni na prijelazu za njegovo moguće ponovno otvaranje usred humanitarne krize

Vođa Hamasa rekao je da Palestinci neće napustiti Gazu ili Zapadnu obalu te se evakuirati u Egipat. Ismail Hanijeh, koji vodi militantnu islamističku palestinsku organizaciju, rekao je to u govoru emitiranom na televiziji.U dijelu govora u kojem se obraćao Egiptu, rekao je: “Naša odluka je ostati na našoj zemlji”.

Čelnik Hamasa Ismail Hanija optužio je Izrael za ratne zločine u Pojasu Gaze, gusto naseljenom palestinskom pojasu zemlje,piše Avaz

Američka vlada pozvala je svoje građane u Gazi da se krenu na jug prema prijelazu Rafah s Egiptom. Jedini prijelaz za ulazak i izlazak iz Gaze koji nije pod kontrolom Izraela zatvoren je zbog izraelskih napada na gazansku stranu.

Militanti Hamasa možda su planirali svoj smrtonosni napad u južnom Izraelu više od godinu dana unaprijed, sugeriraju dokumenti do kojih je došao Sky News.

Američki State Department kaže da bi njegovi građani trebali biti spremni na prijelazu za njegovo moguće ponovno otvaranje usred humanitarne krize, posebno nakon što je Izrael naredio evakuaciju sjevernog dijela Pojasa.”

Obavijestili smo građane SAD-a u Gazi s kojima smo u kontaktu da će se, ako procijene da je sigurno, možda poželjeti približiti graničnom prijelazu Rafah”, rekao je glasnogovornik State Departmenta. “Možda će biti vrlo malo obavijesti ako se prijelaz otvori i može biti otvoren samo na ograničeno vrijeme.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh