Svijet

Američki marinci u pripravnosti za raspoređivanje u Izraelu

SAD pripremaju mornaričku jedinicu, za brzu reakciju, za potencijalno raspoređivanje u Izrael, javlja u petak CNN.

Dvadesetšesta marinska ekspediciona jedinica, snage za brzo reagovanje sposobne za izvođenje specijalnih operacija, pripremaju se za slučaj da dobije naredbu da ojačaju položaj američkih snaga u Izraelu, reklo je više američkih zvaničnika za CNN .

Jedinica, koja se trenutno nalazi na amfibijskom jurišnom brodu USS Bataan, sastoji se od preko 2.000 marinaca i mornara i bila bi sposobna da podrži evakuaciju velikih razmjera. Među bitnim zadacima misije za pomorske ekspedicione jedinice su operacije evakuacije i humanitarna pomoć.

Ovakva naredba jedinici još nije izdata, rekli su zvaničnici. No, američki zvaničnici su proteklih dana više puta ponavljali da će Pentagon moći brzo dopremiti dodatne snage i sredstva u regiju po potrebi, jer Izrael nastavlja da vodi rat protiv Hamasa.

“Ono što je bilo vrlo jasno, posebno u protekloj godini od naše američke vojske, jeste da ostajemo sposobni i voljni da dinamično i ekspeditivno dovedemo snage u region”, rekao je visoki zvaničnik odbrane u četvrtak,piše N1

Ova marinska ekspediciona jedinica i USS Bataan dio su amfibijske grupe koja je raspoređena u regiju u julu kao “odgovor na pojačanu iransku agresiju u Omanskom zaljevu i okolnim vodama”.

Proteklih dana USS Bataan je bio stacioniran u blizini Kuvajta kao dio tamošnje zakazane vježbe, ali je otišao ranije “kao rezultat novonastalih događaja”, izjavila je u srijedu za Marine Corps Times kapetanica Angelica White, glasnogovornica jedinice.

SAD su ranije ove sedmice razmjestile udarnu grupu nosača Forda u istočnom Mediteranu kako bi “odvratile grupe ili države koje bi mogle biti u iskušenju da uđu u sukob” sa Izrarelom..


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh