Svijet

Izraelski tenkovi ušli na teritoriju Pojasa Gaze

Stanovništvo grada Gaze je počelo značajno da se kreće prema jugu kako bi se odbranilo

TOPSHOT - A picture shows rockets fired from the Gaza City (R) being intercepted by Israel's Iron Dome defence missile system (L) on October 10, 2023. Israel said it recaptured Gaza border areas from Hamas as the war's death toll passed 3,000 on October 10, the fourth day of gruelling fighting since the Islamists launched a surprise attack. (Photo by Eyad BABA / AFP)

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tenkovi i pešadijske snage ušle na teritoriju Pojasa Gaze u okviru ”lokalizovanih racija”, kako bi očistili područje od eventualnih terorista i locirali nestale Izraelce.

Trupe su navodno ubile brojne teroriste u toj oblasti, uključujući i one iz ćelije palestinske militnatne grupe Hamas odakle su ispaljivane protivtenkovske rakete na Izrael, prenosi Tajms of Izrael, i dodaje da trupe ”nisu ušle duboko u Gazu”.

Portparol IDF Danijel Hagari tvrdi da su oklopne i pešadijske snage izvršile pretrese i ”sprečile ekipe koje su upravljale protivtenkovskim raketama, a koje su nameravale da se infiltriraju na teritoriju Izraela.

Pored toga, italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je danas da je na stotine izraelskih tenkova spremno da uđe u Gazu i pokrene kopneni napad.

”Situacija je veoma komplikovana, očigledno je da postoji velika koncentracija izraelskih trupa na granicama sa Pojasom Gaze”, rekao je Tajani a prenosi ANSA. ”Video sam na stotine tenkova, kao i snage spremne da intervenišu. Ali, evakuacija je u toku”, rekao je Tajani. Hagari je rekao da su stanovnici grada Gaze počeli da se evakuišu na jug Gaze, nakon što je ranije danas IDF to zahtevala od njih, uz objašnjenje da će početi da granatira čitav severni deo Gaze.

”Stanovništvo grada Gaze je počelo značajno da se kreće prema jugu kako bi se odbranilo”, rekao je Hagari, prenosi Telegraf.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh