Svijet

Scholz: ‘Svi koji slave ubistva Izraelaca bit će kazneno gonjeni’

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je jutros parlamentu da će se svi koji veličaju Hamas, odobravaju ubistva ili spaljuju izraelske zastave biti kazneno gonjeni.

Olaf Scholz - vijesti.ba

Rekao je da će propalestinska grupa Samidoun biti zabranjena. Optužio je njezine članove da su u subotu izašli na ulice berlinskog područja Neukölln kako bi proslavili ubistva izraelskih civila dijeleći prolaznicima slatkiše.

‘Ovo je užasno, ovo je nehumano’, rekao je Bundestagu. ‘Nećemo stajati po strani pred mržnjom i huškanjem. Ne toleriramo antisemitizam.’

Scholz je također najavio zabranu svih aktivnosti Hamasa u Njemačkoj.

Već je klasificirana kao teroristička grupa u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji i SAD-u, ali Hamas nema zvaničnu organizaciju u Njemačkoj – ali kancelar je rekao da bi zabrana uključivala sva udruženja i aktivnosti, pišu Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh