Svijet

Bashar al-Assad doputovao u posjetu Kini

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad doputovao je u istočni kineski grad Hangzhou…

Bashar al-Assad - Nezavisne.com

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad doputovao je u istočni kineski grad Hangzhou, započinjući svoju prvu posjetu toj azijskoj državi od 2004. godine, dok čini dodatne korake ka okončanju više od decenije diplomatske izolacije u jeku zapadnih sankcija, pišu Vijesti.

Assad je stigao avionom državnog avioprevoznika Air China po gustoj magli, za koju su kineski državni mediji navelili da je “doprinijela atmosferi misterije” obzirom na činjenicu da je sirijski čelnik rijetko viđan od početka izbijanja građanskog rata koji je odnio više od pola miliona života.

Assad bi trebao prisustvovati ceremoniji otvaranja Azijskih igara zajedno s više od deset stranih zvanica, saopćilo je ranije ministarstvo vanjskih poslova.

U saopćenju u utorak, Asadov predsjednički ured naveo je da će on predvoditi visoku delegaciju u nizu sastanaka u nekoliko kineskih gradova, uključujući samit s predsjednikom Xi Jinpingom.

Assad je posljednji put posjetio Kinu 2004. kako bi se sastao s tadašnjim predsjednikom Hu Jintaom. Bila je to prva posjeta šefa sirijske države Kini otkako su dvije zemlje uspostavile diplomatske odnose 1956. godine.

Kina je – poput glavnih saveznika Sirije, Rusije i Irana – održala te veze, čak i dok su druge zemlje izolovale Assada zbog njegovog brutalnog gušenja antivladinih demonstracija koje su izbile 2011. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh