Svijet

Radioaktivne divlje svinje lutaju po EU

Meso bavarskih divljih svinja često je prilično radioaktivno, čak do te mjere da je opasno za jelo.

Divlja svinja - ATV

Naučnici su se dugo pitali zašto je to tako, ali sad misle da su na tragu odgovora.Naučnici su decenijama bili zbunjeni takozvanim paradoksom bavarske radioaktivne divlje svinje.

U nekim slučajevima, njihovo meso je čak i opasno radioaktivno. Tokom inspekcijskog nadzora od 2019. do 2021. godine u čak 88 posto uzoraka izmjereni su visoki nivoi radioaktivnog cezijuma 137 i 135. Oni su ponekad i desetine puta premašivali dozvoljene vrijednosti, piše časopis Live Science.

Naučnici su u početku povećano prisustvo radioaktivnih elemenata u mesu divlje svinje pripisali nuklearnoj nesreći u Černobilu 1986. godine, nakon čega je velika količina radioaktivnih supstanci pala na veliki dio Evrope. Međutim, nakon toliko vremena, količina radioaktivnih tvari u mesu divljih životinja trebala bi se smanjivati. Kod većine drugih vrsta to se dogodilo, osim kod divljih svinja. I upravo je ta činjenica mučila naučnike koji sada misle da znaju odgovor.

Očigledno, životinje su radioaktivno kontaminirane njihovom omiljenom hranom – tartufima. Naravno, tartufi sami po sebi nisu radioaktivni, ali su kontaminirani i radioaktivnim elementima koji su u njih dospjeli padavinama koje su padale iznad Bavarske sa područja gdje su supersile testirale nuklearne bombe tokom hladnog rata.

Neke radioaktivne supstance mogu ostati u životnoj sredini veoma dugo. Danas naučnici mogu reći iz takozvanog radioaktivnog otiska odakle je radioaktivna supstanca došla u neko područje. U studiji objavljenoj u časopisu Environmental Science and Technology krajem augusta, naučnici su objavili da iza paradoksa divljih svinja leže radioaktivni materijali iz Černobila i oni iz testova nuklearnog oružja tokom hladnog rata.

Međutim, omjer između radioaktivnog cezija 135 i 137 je drugačiji ako se proizvodi u nuklearnim reaktorima ili tokom nuklearne eksplozije. Omjer izmjeren u svinjskom mesu sugerirao je da su ova dva elementa nastala nuklearnim eksplozijama. Na područje Bavarske, gdje nisu vršena nuklearna testiranja, odnijeli su ih vjetrovi koji su duvali sa poligona i oblaci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh