Svijet

Objavljeno gdje putuje Putin: Prvi put nakon naloga za hapšenje putuje u inostranstvo

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je službeno prihvatio poziv da posjeti Kinu u oktobru, izvijestio je ruski list Vedomosti.

To bi bilo Putinovo prvo poznato putovanje u inozemstvo otkako je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje protiv njega zbog deportacije djece iz Ukrajine – što je optužba koju Kremlj niječe.

Putin je u srijedu bio domaćin kineskom ministru vanjskih poslova Wang Yiju na razgovorima u Sankt-Peterburgu.

U utorak je Nikolaj Patrušev, bliski Putinov saveznik i tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, rekao da će se Putin sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na razgovorima u Pekingu u oktobru.

Kina i Rusija dijele zajedničku želju da se suprotstave onome što predstavljaju kao američku hegemoniju, piše agencija AFP.

Što se tiče sukoba u Ukrajini, Kina se pokušava pozicionirati kao neutralna zemlja, unatoč iskazanoj podršci Rusiji, koja je pogođena valom međunarodnih sankcija zbog invazije na Ukrajinu. prenosi n1


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh