Svijet

Nijemci planiraju da grade vjetropark u Černobilu

Njemačka kompanija Notus Energy iz Potsdama planira da izgradi vjetropark u zoni isključenja oko nuklearne elektrane Černobil u Ukrajini, piše Energate messenger.

vjetropark - Biznis.ba

„Kompanija je potpisala pismo o namjerama sa ukrajinskim operaterom elektro mreže Ukrenergo tokom posjete njemačke ministarke inostranih poslova Analene Berbok“, navodi se u tekstu.

Iz kompanije Notus Energy rekli su da potencijalna analiza pokazuje da je u tom području moguć dodatni kapacitet energije vjetra od 1.000 megavata.

Dodali su da bi izgradnja vjetroparka na najbolji način iskoristila postojeće infrastrukture.

„Vjetropark ove veličine dao bi značajan doprinos širenju obnovljive energije u Ukrajini i ojačao bi nezavisnost i decentralizaciju ukrajinskog snabdijevanja energijom“, rekao je generalni direktor Notus Energo Ukrajina LLC Hanes Helm.

On je dodao da je Notus Energy aktivan u Ukrajini od 2019. godine i da trenutno tamo razvija nekoliko projekata, od kojih će prvi uskoro biti spreman za izgradnju, prenosi novaekonomija.rs.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh