Svijet

Jedan od najljepših evropskih gradova u koji turisti rijetko idu

Stari grad jedan je od najljepših u Evropi, a krasi ga i vijećnica s neobičnim satom do katedrale s koje ide predivan pogled na grad.

Vroclav - balkanfun.travel/

U potrazi za destinacijom koja nije možda široko poznata, ali očarava prekrasnom arhitekturom, pristupačnim cijenama, ukusnom hranom i brojnim zanimljivostima za istraživanje, putopisac Robert Dačešin otkriva Vroclav u Poljskoj, grad koji ispunjava sve navedene kriterijume.

– Iako sam do sada obišao mnoge evropske gradove, za ovaj mogu reći da je sasvim sigurno jedan od najljepših – kaže Dačešin o nepravedno zanemarenom Vroclavu, trećem po veličini gradu u Poljskoj, koji turistima često pobjegne ispod radara.

Vroclav ima čak 12 rijeka, 21 ostrva i više od 300 mostova, a zbog ugodne klime i prijateljskih cijena predstavlja jedan od omiljenih gradova za život u Poljskoj, ako ne i šire.

Stari grad jedan je od najljepših u Evropi, a krasi ga i vijećnica s neobičnim satom do katedrale s koje ide predivan pogled na grad.

U šetnji gradom možete vidjeti i stotine neobičnih stanovnika – skulpture patuljaka koji podsjećaju na neka prošla vremena, prenosi “Punkufer”.

– Patuljci su nas nasmijavali u tim teškim vremenima, i to je bila cijela ideja: prikazati apsurdnost situacije i potaknuti ljude da se prestanu bojati – izjavio je poljski novinar Arkadiuš Forster za “BBC”.

Naime, tridesetak kipića postavljeno je početkom 2000-ih, a sve je počelo s jednim kao spomenikom Narandžastoj alternativi. Riječ je o poljskom anti-komunističkom pokretu začetom osamdesetih.

Jedno od nezaobilaznih mjesta je i gradska tržnica na kojoj možete osjetiti duh grada, kao i isprobati neke lokalne specijalitete.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh