Svijet

Više od 5200 mrtvih u potopljenom gradu. “Čuli smo eksploziju, pukla je brana”

U Katastrofalnim poplavama bez presedana koje su pogodile istok Libije poginulo je više od 5.200 ljudi, a najmanje 10.000 ih se smatra nestalima. Ministarstvo unutarnjih poslova istočne libijske vlade iznijelo je podatak o najmanje 2300 poginulih, dok je procjenu od 10.000 nestalih dao Međunarodni Crveni križ.

Najgore je prošao istočni obalni grad Derna, u kojem su po svemu sudeći popustile brane te je poplava, prema riječima libijskog ministra, “izbrisala najmanje četvrtinu grada”.

Libija je politički podijeljena između istoka i zapada, a javne službe su se raspale od pobune koju je 2011. podupirao NATO i koja je potaknula godine sukoba. Međunarodno priznata vlada u Tripoliju ne kontrolira istočna područja.Jedna libijska vlada poslala humanitarnu pomoć drugoj
Međunarodno priznata vlada Libije, koja djeluje iz glavnog grada Tripolija, poslala je zrakoplove s humanitarnom pomoći u istočni dio zemlje kojim vlada rivalski parlament, javlja BBC Monitoring.

Premijer libijske vlade nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Tripoliju, Abdul Hamid Dbeibah, rekao je da je avion s medicinskim osobljem i 14 tona zaliha poslan u istočni grad Benghazi.

Libijski paralelni parlament – Zastupnički dom sa sjedištem na istoku koji je formirao premijer Osama Hammad, izvorno je ponudio upute samo ljudima u njegovoj jurisdikciji.

Današnji paket pomoći bio je, međutim, jedini znak solidarnosti i nije bilo drugih naznaka moguće suradnje.”U ponoć smo čuli veliku eksploziju i pukla je brana”
Muškarac koji je preživo poplavu u Derni kaže da je tijekom noći čuo eksploziju. Vjeruje da je to bio zvuk pucanja obližnje brane.

“Prvo smo samo mislili da je jaka kiša, ali u ponoć smo čuli veliku eksploziju i pukla je brana”, rekao je Raja Sassi,piše Index

Novinskoj agenciji Reuters rekao je da je voda došla do gornjeg kata obiteljske kuće. Preživjele su i njegova supruga i malena kći, ali je ostatak obitelji poginuo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh