Svijet

Blinken sa Zelenskim: Napredak protuofanzive ohrabrujući

“Napredak protuofanzive ubrzao se zadnjih sedmica i nova američka pomoć pružit će joj novi poticaj”, rekao je Blinken, prenosi agencija AFP.

“Sjedinjene Države vide ohrabrujući napredak u protuofanzivi ukrajinske vojske za povrat teritorija koje je okupirao ruski agresor, rekao je danas američki šef diplomatije koji je nenajavljeno stigao u posjet Kijevu i objavio novi paket pomoći u vrijednosti većoj od milijarde dolara.

“Vrlo jasno vidimo velik napredak ostvaren u kontraofanzivi i to je vrlo, vrlo ohrabrujuće”, ocijenio je Antony Blinken na sastanku s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zeleskim.

“Napredak protuofanzive ubrzao se zadnjih sedmica i nova američka pomoć pružit će joj novi poticaj”, rekao je Blinken, prenosi agencija AFP.

“Sjedinjene Države obvezale su pružiti Ukrajini sredstva da sama ispiše vlastitu budućnost. Danas, najavljujemo novu pomoć vrijednu više od milijarde dolara”, rekao je Blinken.

Zelenski je upozorio da Ukrajinu čeka teška zima. “No sretni smo što nismo prepušteni sami sebi. Suočit ćemo se zajedno s našim partnerima”, rekao je u razgovoru s Blinkenom.

Zahvalio je Sjedinjenim Državama na pruženoj pomoći u energetskom sektoru koji je lani bio sustavno na meti ruskih bombardiranja

Američki dužnosnik stigao je danas u nenajavljen posjet kada su ruske snage bombardirale prepunu tržnicu istočnog ukrajinskog grada Kostjantinivke u blizini bojišnice i usmrtile najmanje 17 osoba, među kojima dijete, a 32 osobe su ozlijeđene.

Kostjantinivka je grad u Donjeckoj oblasti, čije su dijelove okupirale ruske snage, a nalazi se samo 20-ak kilometara od Bahmuta, grada koji je mjesecima poprište teških borbi. Brojni civili ubijeni su u Kostjantinivki u ruskim napadima.

Rusija nije odmah komentirala napad i poriče namjerno gađanje civila.

Osim objave paketa pomoći cilj Blinkenova posjeta je podržati ukrajinsku protuofenzivu koju su nedavno neimenovani američki dužnosnici kritizirali kao presporu.

Blinken, prvi visoki američki dužnosnik koji je posjetio Kijev od početka protuofanzive u junu, razgovarao je u Kijevu i s ukrajinskim šefom diplomatije Dmitrom Kulebom koji je iziritiran kritikama o presporoj ukrajinskoj protuofenzivi prošli sedmice poručio kritičarima da “zašute” ili dođu sami osloboditi barem centimetar minirane zemlje.

Na sastanku s Blinkenom Kuleba je rekao da američka pomoć njegovoj zemlji nije čin milosrđa već omogućuje da se zaustavi ruska agresija.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je na pitanje o Blinkenovu posjetu rekao da Moskva vjeruje da Washington namjerava nastaviti financirati ukrajinsku vojsku kako bi “vodila ovaj rat do posljednjeg Ukrajinca”.

Peskov je rekao da američka pomoć za Kijev neće utjecati na tok borbe koje Rusija redovito naziva posebnom vojnom operacijom.

Bijela kuća najavila je da će u novom paketu vojne pomoći biti isporučeni sustavi Himars, Javelins, tenkovi Abrams te drugo oružje.

Blinken je za vrijeme vožnje vlakom do Kijeva razgovarao i s danskom premijerkom Mette Frederiksenom, koja je također posjetila Kijev, piše Reuters.

Američki šef diplomatije je premijerki Frederiksen zahvalio na danskoj donaciji borbenih zrakoplova F-16 za Ukrajinu i vodstvu Danske u koaliciji država koje će obučavati ukrajinske pilote, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Danska i Nizozemska su prošlog mjeseca najavile da će Kijevu poslati više od 60 aviona F-16 američke proizvodnje čim piloti budu spremni upravljati njima, čime su postale prve zemlje koje su ponudile mlazne avione.

Američka vlada do sada je Ukrajini dala više od 43 milijardi američkih dolara u oružju i drugoj vojnoj pomoći. Novi paket sigurnosne pomoći bit će objavljen ovaj tjedan, izvijestio je Reuters u petak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh