Svijet

Putin neće prisustvovati samitu G20 u Indiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati samitu G20 u Indiji sljedećeg mjeseca.

Vladimir Putin - bhrt

Umjesto njega doći će šef diplomatije Sergej Lavov, potvrdio je kabinet indijskog premijera Narendre Modija, prenosi Guardian.

Modijeva kancelarija saopštila je da je premijer razgovarao sa Putinom telefonom, i da je “izrazio razumijevanje” za njegovu odluku da ne prisustvuje samitu 9. i 10. septembra, pišu Vijesti.ba.

New Delhi i Moskva imaju veze još iz Hladnog rata, a Rusija je i dalje daleko najveći indijski snabdjevač oružjem.

Indija se klonila eksplicitnih osuda Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu, uprkos tome što teži jačanju bezbjednosnih veza sa SAD.

Modi i Putin su također razgovarali o “pitanjima od zajedničkog interesa“, uključujući i nedavno završen samit Briksa u Južnoj Africi, na koji je Putin odlučio da se obrati putem video-veze.

U martu je Međunarodni krivični sud objavio nalog za hapšenje Putina zbog optužbi za ratni zločin za nezakonito deportovanje ukrajinske djece. Indija nije potpisnica MKS-a.

Kremlj negira optužbe, insistirajući da je nalog protiv Putina “nevažeći“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh