Svijet

ŠVICARSKU POGODILO NEVRIJEME, NA PLANINAMA PAO SNIJEG

Nakon velikih vrućina Švicarska je zadnjih dana pogođena velikim oborinama koje su izazvale poplave i bujice blata, a danas je pao i snijeg u Alpama, u Zermattu na visini od 1638 metara.

snijeg - Hayat

Temperatura je drastično pala u četiri dana. U četvrtak je termometar pokazao 31.2 stepena Celzijevih. Jutros u 11:15 bilo je 0.5 stepeni. Granica između kiše i snijega nalazi se između 2000 i 2400 metara u ostatku švicarskih Alpa – objavila je meteorološka služba Meteo Suisse.

Nekoliko prijevoja, uključujući Gothard i Simplon, zatvoreno je zbog jake kiše koja je počela u petak navečer te izazvala nekoliko blatnih bujica. Željeznički saobraćaj mjestimice je obustavljen zbog odrona tla. Izlila se Rajna, no naselja nisu pogođena.

U Ticinu već nekoliko dana pada jaka kiša. U nekim naseljima zagađena je voda za piće. Oborine se očekuju i sutra. Snijeg bi trebao nastaviti padati u planinama, no to neće biti dovoljno da bi spasilo ledenjake. Švicarski ledenjaci izgubili su 6 posto volumena između 2021. i 2022., u odnosu prema trećini između 2001. i 2022. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh