Svijet

Jeste li znali koja zemlja svijeta je najmanje posjećena?

Na stranici World Population Review objavljena je lista najmanje posjećenih zemalja svijeta, a predvodi je pacifička otočna zemlja Tuvalu.

Karta svijeta - Beta

Putovanja, bilo zbog posla ili iz zadovoljstva, sastavni su dio modernog života i veliki doprinos ekonomijama mnogih zemalja. Neke od najpopularnijih turističkih odredišta su Francuska, Španija i Sjedinjene Američke Države. Bangkok je najposjećeniji grad na svijetu s približno 22 miliona posjetilaca godišnje.

Kad se radi o destinacijama koje su manje popularne postoje brojni mogući razlozi zašto bi jedna zemlja mogla biti manje popularna od druge. Na primjer, mnoge ostrvske zemlje u Pacifiku su izrazito udaljene, što ih može učiniti prilično skupim i zahtijevati više vremena dolazak.

Druge zemlje mogu biti blizu, ali i pretjerano skupe ili im nedostaju privlačne atrakcije. Neke možda imaju nerazvijenu turističku ponudu, što može učiniti posjete logistički izazovnim. Neke su jednostavno premale da ugoste ogroman broj turista. Konačno, neke zemlje mogu biti percipirane (ispravno ili netačno) kao opasne ili teško posjećene.

Prema Svjetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih naroda, udaljena pacifička ostrvska država Tuvalu je najmanje posjećena zemlja na svijetu. Ova mala ostrvska država od samo 12.000 ljudi ugostila je samo oko 3.700 posjetilaca u 2019. Međutim, vrijedi napomenuti da turizam raste u Tuvaluu, koji je u 2012. primio samo 1.100 posjetilaca.

Turizam u Tuvaluu je uglavnom fokusiran na kristalno plavo more i plaže s palmama. Ronjenje je posebno popularna atrakcija zahvaljujući zaštićenom području od 33 kilometra kvadratna prepuna koraljnih grebena, laguna i staništa životinja (uključujući morske kornjače). prneosi klix

Lista od 10 najslabije posjećenih zemalja svijeta prema Svjetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenih nacija pored Tuvalua uključuje i: Maršalove otoke, Niue (samoupravna teritorija Novog Zelanda), Kiribate, Mikroneziju, otok Montserrat, Solomonska ostrva, Sao Tome i Principe, Komore te Gvineju Bisau.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh