Svijet

Sebastian Kurz optužen za lažno svjedočenje

– Optužbe su lažne i radujemo se kada će istina konačno izaći na vidjelo, a optužbe se pokazati neosnovanim na sudu – rekao je Kurz…

Sebastian Kurz - Twitter

Bivši konzervativni austrijski kancelar Sebastian Kurz (ÖVP) optužen je za lažno svjedočenje nakon navoda da je možda lagao parlamentarnom istražnom vijeću u korupcijskoj aferi oko imenovanja u državnu holding kompaniju ÖBAG, prenosi Euractiv.

ÖBAG, austrijski državni holding i najbliži državnom fondu, vrijedan je više od 30 milijardi eura. Kada je došlo vrijeme da se izabere osoba za najvišu poziciju, izabran je predsjednik odbora, partijski lojalista po imenu Thomas Schmid – po nalogu tadašnjeg kancelara Kurza, pokazuje zaplijenjeni chat.

Kurz se 2020. pojavio pred parlamentarnom istragom koja se bavila korupcijom povezanom sa skandalom na Ibizi, gdje je krajnje desničarski vicekancelar Christian Strache ponudio vladine ugovore u zamjenu za stranačke donacije navodnoj nećakinji ruskog oligarha.

Upitan o njegovoj umiješanosti, Kurz je negirao da je igrao ulogu dok je imao obavezu da bude iskren. Međutim, WKStA, javno tužilaštvo koje se bavi pitanjima korupcije, utvrdilo je da je bivši kancelar lagao, navodi se u optužnici koju je kancelarija podnijela 18. augusta.

Prema optužbama, Kurz je rekao da nije bio direktno uključen u odabir kandidata za poziciju uprkos dokazima koji govore suprotno.

– Optužbe su lažne i radujemo se kada će istina konačno izaći na vidjelo, a optužbe se pokazati neosnovanim na sudu – rekao je Kurz, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh