Svijet

NEVJEROVATNE SNIMKE IZ TURSKE: POGLEDAJTE KAKO DANAS IZGLEDA GRAD HATAY KOJI JE U FEBRUARU POGODIO RAZORNI ZEMLJOTRES

Snažan potres i brojni naknadni potresi pogodili su južnu i središnju Tursku te sjevernu i zapadnu Siriju 6. februara 2023. u 04:14 po lokalnom vremenu.

Epicentar je bio 34 kilometra zapadno od turskog grada Gaziantepa, a magnituda je iznosila 7,8 MW.

Taj potres bio je najsmrtonosniji i najsnažniji potres u povijesti Turske od onog kraj Erzincana 1939., te drugi najjači u povijesti Turske, nakon potresa koji je 1668. zahvatio sjevernu Anadoliju.

Također je bio najsmrtonosniji potres u povijesti Sirije od potresa kraj Alepa 1822. te najsmrtonosniji u svijetu od potresa na Haitiju 2010. prenosi hayat

Osim u Turskoj i Siriji, potres je uzrokovao štetu u Izraelu, Libanonu i Cipru.

Poginulo je više od 59.000 ljudi. Među njima je bio i ganski nogometni reprezentativac Christian Atsu.

Pogledajte kako to područje izgleda danas:


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh