Svijet

WHO PAŽLJIVO PRATI NOVU VARIJANTU KORONAVIRUSA, ZASAD ZABIJEŽENU U IZRAELU, DANSKOJ I SAD-U

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene institucije saopćile su danas da pažljivo prate novi soj virusa Covid-19, iako su “još nepoznate moguće posljedice brojnih mutacija BA.2.86”.

koronavirus - CANVA

– WHO je odlučio svrstati novu varijantu u grupu varijanti pod nadzorom, zbog vrlo velikog broja (više od 30) mutacija šiljastog gena koji nosi – navodi organizacija u epidemiološkom izvještaju o pandemiji Covid-19 objavljenom u petak ujutru.

Zbog šiljastog proteina virus izgleda kao da ima bodlje, što SARS-Cov-2 omogućuje da uđe u ćelije domaćina. Novi soj je zasad pronađena samo u Izraelu, Danskoj i u SAD-u.

– Moguće posljedice mutacija BA.2.86 zasad nisu poznate i predmet su temeljite analize – navodi WHO još jednom upozoravajući da je važno i dalje pratiti, sekvencirati i obavještavati nadležne vlasti kako bi se dobila tačna i cjelovita slika o pandemiji Covida-19.

Do 13. augusta 2023. godine, u svijetu je prijavljeno više od 769 milioa potvrđenih slučajeva Covid-19 i više od 6,9 miliona umrlih. Stvarni broj zaraženih i umrlih smatra se mnogo većim jer su mnogi slučajevi ostali neprijavljeni. prenosi Hayat


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh