Svijet

Trumpovi advokati zatražili suđenje u aprilu 2026. godine

Advokati Donalda Trumpa zatražili su jučer od federalnog sudije u Washingtonu da zakaže suđenje bivšem predsjedniku za april 2026., …

… na temelju optužbi da je navodno pokušao poništiti svoj poraz na saveznim izborima 2020. od demokrata Joe Bidena.

Taj bi zatraženi datum suđenja bio nakon američkih izbora u novembru 2024., na kojima je Trump glavni kandidat za republikansku nominaciju.

– Javni interes leži u pravdi i poštenom suđenju, a ne u žurbi s presudom – napisali su jučer Trumpovi advokati. Američki posebni tužilac Jack Smith, čiji ured vodi postupak protiv Trumpa u slučaju saveznih izbora 2020., prošlog je četvrtka zatražio od američke okružne sutkinje Tanya Chutkan da zakaže početak suđenja za 2. januar 2024.

Taj datum je dvije sedmice prije prvih glasovanja na republikanskim predsjedničkim predizborima 2024. Smithov glasnogovornik jučer je odbio komentirati, osim ranijeg podneska sudu, pišu Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh