Svijet

Sud u Georgiji podigao novu optužnicu protiv Trumpa

Novu optužnicu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i 18 saradnika sud u Georgiji je podigao, a oni se terete za pokušaj miješanja u izborne rezultate predsjedničkih izbora 2020. godine u SAD-u.

Donald Trump - Twitter

U optužnici su detaljno navedene desetine aktivnosti Trumpa i njegovih saradnika kroz koje su nastojali poništiti rezultate izbora 2020. godine. Također, pominje se i krivotvorenje dokumenata kao i reketiranje.

AP navodi da optužnica ima 97 strana.

Prema pisanju Associated Pressa nova optužnica sadrži 97 stranica među kojima se detaljno opisuje desetine aktivnosti Trumpa i njegovih saradnika kroz koje su nastojali poništiti rezultate izbora 2020. godine.

Kako piše The Guardian, osim Donalda, optuženo je još 18 osoba uključujući bivšeg šefa kabine Bijele kuće Marka Meadowsa te advokate Rudyja Giulijanija i Johna Eastmana.

Također, u optužnici se navode i detaljni planovi koji podrazumijevaju krađu glasova i miješanje u izborni proces u jednom okrugu savezne države Georgija

– Trump i ostali optuženi u ovom predmetu odbili su da prihvate da je Donald Trump izgubio izbore te su se svjesno i namjerno pridružili zavjeri kako bi nezakonito promijenili ishod izbora u korist Trumpa – rekao je okružni tužilac Fani Willis.

Tužilac je naglasio da će optuženima biti dozvoljeno da se dobrovoljno predaju do 25. augusta te je naglasio kako će se suđenje organizovati u narednih šest mjeseci.

Optužnica opisuje bivšeg predsjednika SAD-a kao i njegove saradnike kao članove „zločinačke organizacije“ koji su bili dio „preduzeća“ koje je poslovalo u Georgiji. Stil optužnice sličan je onom koji se koristi u predmetima protiv vođi bandi i šefova mafije piše AP.

Nova optužnica protiv Trumpa dolazi samo dvije sedmice nakon što ga je specijalni tužilac Ministarstva pravde SAD-a također optužio za zavjeru u kojoj je namjeravao poništiti rezultate izbora.

– Nova optužnica se ističe po tome što, za razliku od drugih predmeta, Trump ne bi imao šansu za pomilovanje ukoliko bude izabran za predsjednika 2024. godine – navedeno je, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh