Svijet

Američki tužioci upozorili sud na Trampovu prijetnju odmazdom: “Ako kreneš na mene, ja ću na tebe”

Dan ranije izjasnio se da nije kriv po optužbama da je orkestrirao zločinačku zavjeru kako bi pokušao poništiti izborni poraz 2020.

Američki tužioci upozorili su sud na objavu Donalda Trampa (Trumpa) na društvenim mrežama u kojoj je zaprijetio odmazdom.

Naime, tužioci su naveli da bi bivši američki predsjednik mogao zastrašivati svjedoke otkrivanjem povjerljivih dokaza koje je primio uz optužnicu.

U objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social bivši predsjednik SAD je u petak napisao: “Ako kreneš na mene, ja ću na tebe!”.

Izjasnio se da nije kriv

Dan ranije izjasnio se da nije kriv po optužbama da je orkestrirao zločinačku zavjeru kako bi pokušao poništiti izborni poraz 2020. koji mu je nanio demokratski protivkandidat Džo Bajden (Joe Biden).
Zeleno svjetlo

U kasnonoćnom podnesku u petak saveznom sudu u Vašingtonu, ured posebnog tužioca Džeka Smita (Jacka Smitha) rekao je da Trampova objava na društvenim mrežama izaziva zabrinutost da bi on mogao javnosti otkriti tajni materijal, poput transkripata velike porote koja je dala zeleno svjetlo optužnici.

Zatražio je od suda zaštitne mjere kojima bi se Trampu i njegovim advokatima zabranilo dijeljenje bilo kakvih materijala s neovlaštenim osobama. Bez sudskih mjera Tramp bi mogao objavljivati tajne podatke ili drugi materijal koji bi “mogao imati štetan učinak odvraćanja svjedoka ili nepovoljno utjecati na provođenje pravde u ovom slučaju“, napisali su tužiociu svom podnesku.

Dodali su da Tramp ima historiju napada na suce, advokate i svjedoke u drugim slučajevima protiv njega. Zaštitne mjere su rutinske u slučajevima koji uključuju povjerljive dokumente, ali tužioci su rekli da je posebno važno ograničiti njihovo javno širenje s obzirom na Trampove objave na društvenim mrežama.
Ankete daju prednost

U subotu je američka okružna sutkinja Tanja Čatken (Tanya Chutkan) dala Trampu rok do 17 sati u ponedjeljak da odgovori na tužilački podnesak, a za propisane zaštitne mjere kazala je da je njihov cilj “ubrzati protok materijala koje stranke razmjenjuju i primjereno zaštititi određene informacije koje tužioci namjeravaju dostaviti optuženiku”.

Čatken je dodala da nalog ne utječe na javno dostupne zapise, neovisne o tužilačkim i državnim dokumentima ili bilo koje druge zapise “do kojih su optuženik ili branilac došli neovisnim putem, nevezano za proces razmjene materijala“.

Bivši predsjednik vodi u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju uprkos sve većem nizu pravnih problema, pokazuju istraživanja javnog mnijenja, ali otprilike polovica republikanaca ne bi glasala za Trampa ako bude osuđen za neko krivično djelo, prema novoj anketi Reuters/Ipsos. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh