Svijet

78 godina od atomskog napada na Hirošimu: Odmah je ubila 80.000 ljudi

Japan je danas obilježio 78. godišnjicu američkog atomskog bombardiranja Hirošime, prilikom čega je gradonačelnik pozvao na ukidanje nuklearnog oružja te je nazvao ideju čelnika G7 o nuklearnom zastrašivanju “ludošću”. U nedjelju je u 8:15 zazvonilo zvono mira, u vrijeme kada je i bačena bomba. Oko 50.000 sudionika ceremonije, uključujući i preživjele, odalo je počast minutom šutnje.

Hirošima - Američko ratno zrakoplovstvo

“Čelnici diljem svijeta moraju se suočiti s realnošću da nuklearne prijetnje koje sada zagovaraju određeni zakonodavci otkrivaju glupost teorije nuklearnog zastrašivanja”, rekao je gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui na ceremoniji. Kishida je pak rekao da put do svijeta bez nuklearnog oružja postaje sve strmiji, dijelom zbog ruskih nuklearnih prijetnji, no da je zbog toga još bitnije povratiti međunarodnu volju za ostvarivanjem tog cilja.

Film o stvaranju atomske bombe je hit u kinima
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izrazio je podršku. “Svjetski čelnici posjetili su ovaj grad, vidjeli njegove spomenike, razgovarali s njegovim hrabrim preživjelima te su se potom ohrabrili zauzeti za nuklearno razoružanje. Više bi ih to trebalo učiniti, budući da bubnjevi nuklearnog rata ponovno udaraju”, rekao je.

Dan komemoracije žrtava prvog nuklearnog napada u svijetu dolazi u trenutku kada mnogi strahuju da bi Rusija mogla upotrijebiti nuklearno oružje u svom ratu s Ukrajinom. Također, dolazi u trenutku kada je biografski film Oppenheimer, koji opisuje stvaranje atomske bombe, postao hit u američkim kinima, ali i ostatku svijeta.

Neki su kritizirali film jer uglavnom ignorira uništenje Hirošime i Nagasakija. Datum prikazivanja filma u Japanu tek će biti objavljen. Istovremeno kontroverzu izazivaju i Barbenheimer memeovi koje su kreirali obožavatelji filma Barbie, koji je predstavljen istog dana kada i Oppenheimer, a koji prikazuju glumce u naslovnim ulogama uz slike nuklearnih eksplozija.
Tri dana kasnije bačena još jedna bomba

Hirošima je bila središte pozornosti u svibnju, kada je japanski premijer Fumio Kishida bio domaćin sastanka sedam vodećih gospodarstava G7. Čelnici G7 tada su izrazili svoju predanost postizanju razoružanja, ali su poručili da bi nuklearno oružje, sve dok postoji, trebalo služiti zastrašivanju – odvraćanju i sprječavanju rata.

Bomba bačena na Hirošimu 6. kolovoza, nazvana “Little Boy”, odmah je ubila 80.000 ljudi, a do kraja godine još oko 70.000. Na Nagasaki je bomba “Fat Man” bačena 9. kolovoza te je odmah ubila 22.000 ljudi, a daljnjih 39.000 poginulo je od posljedica radijacije. Japan se predao 15. augusta piše Index.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh