Svijet

Kinezi lansirali prvu raketu na metan

Privatna kompanija LandSpace uspješno je lansirala prvu raketu koja koristi tečni metan (LCH4, L – liquid) i tečni kiseonik (LO2) kao pogonsko gorivo.

Kinezi lansirali prvu raketu na metan

Time su Kinezi zabilježili “veliki proboj” i pretekli američke rivale u razvoju potencijalno nove generacije svemirskih letjelica.

Raketa Zhuque-2 lansirana je 12. jula iz centra Jiukuan na sjeverozapadu Kine, a svoj let je okončala prema planu, prenosi “Reuters”.

Ovo je bio drugi pokušaj kompanije LandSpace, koja je stavila na test svoju tehnologiju i prošlog decembra ali tada bezuspješno, pišu Nezavisne.

Zanimljivo je pomenuti da su Kinezi pretekli i američke gigante SpaceX i Blue Origin, čiji su vlasnici milijarderi Ilon Mask odnosno Džef Bezos.

I oni su vrlo aktivni u trci za razvoj letjelica s pogonom na metan, koji se smatra sigurnijim, jeftinijim, manje štetnim po okolinu i pogodnijim kao gorivo u raketama za višekratku upotrebu od do sada korišćenih.

LandSpace je druga kineska kompanija koja je lansirala raketu s tečnim gorivom. U aprilu, Beijing Tianbing Technology napravila je veliki iskorak sa letjelicom koju je pokretala mješavina kerozina i kiseonika.

Tamošnje kompanije užurbano osvajaju ovaj sektor od 2014, kada je država dozvolila privatna ulaganja u svemirsku industriju, prenosi “Telegraf”.

Pomenuti LandSpace bio je jedan od najranijih i najbolje finansiranih učesnika u tehnološkoj trci.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh