Svijet

Počinje rusko-afrički samit, sporazum o žitaricama u fokusu

Na samitu, kojem je domaćin Vladimir Putin, učestvuje 17 afričkih šefova država, uključujući južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosu.

Vladimir Putin - bhrt

Rusko-afrički samit i ekonomski forum počinje danas u Sankt Peterburgu i trajat će dva dana.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je domaćin samita sa šefovima afričkih država, na marginama skupa bi trebao imati bilateralne razgovore sa afričkim liderima. Planirano je i njegovo obraćanje učesnicima na plenarnoj sjednici.

Kremlj je optužio zapadne zemlje za pokušaj sprečavanja afričkih država da učestvuju na samitu, drugom takve vrste. Prvi je održan 2019. u Sočiju na jugu Rusije.

Afričke zemlje očekuju da će sa Putinom razgovarati o mogućnosti obnavljanja žitnog posla, rekao je Azali Assoumani, predsjednik Afričke unije, za RIA Novosti.

„Posljedice utiču na cijeli svijet, a posebno na Afriku u socioekonomskim pitanjima. Pitanje izvoza žitarica moramo da postavimo kao prioritet“, rekao je Assoumani, prenosi Tanjug.

„U stvari, sve je prioritet, ali ako spuste oružje neće biti problema. Dok se to ne desi, mislim da se problem žitarica i đubriva tiče svih. Razgovarat ćemo o tome u Sankt Peterburgu, razgovarat ćemo o dogovoru o žitu sa Putinom da vidimo kako da ponovo pokrenemo ovaj sporazum“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh