Svijet

Njemačka za kupovinu municije izdvaja više od 20 milijardi eura

Njemačka planira da zbog nedostatka municije za njenu kupovinu izdvoji više od 20 milijardi evra do 2031. godine, izjavio je njemački ministar odbrane Boris Pistorijus.

Njemačka - Manager.ba

“Do 2031. godine, moramo i želimo da uložimo više od 20 milijardi evra u municiju”, rekao je Pistorijus u intervjuu za list “Špigl”.

On je dodao da bez municije nisu korisni ni najmoderniji sistemi oružja, “čak i ako nam stoje iza kuće, spremni za razmještanje”.

Zapadne zemlje suočavaju se sa problemom nedostatka municije nakon velikih isporuka Ukrajini, gdje se municija brzo troši usljed visokog intenziteta vojnih sukoba.

Njemačko Ministarstvo odbrane saopštilo je 19. juna da Njemačka u zalihama ima samo 20.000 artiljerijskih granata.

“Špigl” je prošlog mjeseca objavio da Vlada NJemačke priprema sporazum za dugoročnu isporuku artiljerijske municije Ukrajini, ali i za ispunjavanje sopstvenih potreba.

Moskva je u više navrata osudila isporuku vojne pomoći Ukrajini, piše SRNA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh