Svijet

ISW: Putinovi potezi pokazuju da je zabrinut

Ruski diktator Vladimir Putin učinio je nekoliko značajnih simboličnih gesta tokom svog sastanka s Aleksandrom Lukašenkom 23. jula, objavio je Institut za proučavanje rata u svom najnovijem izvještaju.

Vladimir Putin - bhrt

Putin je odveo Lukašenka u posjet Kronstadtu u Sankt Peterburgu – povijesno značajnoj otočkoj tvrđavi gdje su ruski vojnici i mornari početkom 1921. vodili poznatu neuspješnu antiboljševičku pobunu koju je sovjetska vlada u konačnici ugušila.

Sastanak je, prema institutu, sugerirao da je Putin “nastojao projicirati moć i povjerenje u vlastitu nadmoć” nad frakcijom koja je povezana s Jevgenijem Prigožinom i koja se nalazi u St. Petersburgu. Putin i Lukašenko obišli su Kronstadt s guvernerom Sankt Peterburga Aleksandrom Beglovim i mlađom kćeri ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Ksenijom, pišu Vijesti.

“I Beglov i Šojgu su osobni neprijatelji Prigožina, a Putinov javni sastanak s Beglovom, Šojguovom kćeri i Lukašenkom na povijesnim temeljima neuspjele pobune u Kronštatu gotovo je sigurno imao za cilj signalizirati poraz Putina i njegovih lojalnih kadrova od Prigožinove oružane pobune i Prigožinovih pristaša sa sjedištem u Sankt Peterburgu”, rekao je ISW.

Stručnjaci su primijetili da se Putin također potrudio fotografirati s mnoštvom lokalnih ruskih građana, uključujući djecu, dok je bio u Kronstadtu, “vjerovatno kako bi se predstavio kao popularan i voljen vođa među ruskim narodom”.

“Ove simbolične geste pokazuju da je Putin zabrinut zbog svoje percipirane popularnosti, sigurnosti svog režima i niza frakcija koje se natječu za vlast unutar visokih ešalona ruske uprave”, zaključio je ISW.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh