Svijet

Zelenski: Krimski most je legitimna vojna meta

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da most koji povezuje poluotok Krim s Rusijom “donosi rat, a ne mir” te je stoga vojna meta.

Eksplozije na Krimskom ili Kerčkom mostu u ponedjeljak ubile su dvoje civila i stavile izvan upotrebe dio drumskog mosta, koji se tek nedavno vratio u punu funkciju nakon što je teško oštećen u sličnom napadu u oktobru.

Ukrajina je pozdravila napad u ponedjeljak, ali dužnosnici nisu izravno preuzeli odgovornost. Moskva je okrivila Ukrajinu.

Krim je Rusija anektirala 2014. i Kijev ga želi vratiti dok se bori protiv ruske 17-mjesečne invazije.

Drumski i željeznički most koji je izgradila Rusija i pustila u promet 2018. “nije samo logistička cesta”, rekao je Zelenski, obraćajući se videovezom sigurnosnoj konferenciji u Aspenu u Sjedinjenim Državama.

“To je ruta koja se koristi za hranjenje rata municijom i to se radi svakodnevno. I militarizira Krimski poluotok”, rekao je Zelenski.

“Za nas je to razumljivo neprijateljski objekat izgrađen izvan međunarodnih zakona i svih primjenjivih normi. Dakle, razumljivo, to je za nas meta. A meta koja donosi rat, a ne mir, mora biti neutralizirana”, naveo je.

Čitajte: Od logistike do psihologije, efekti rušenja Krimskog mosta će ostaviti tragove
Zelenski je, odgovarajući na pitanja moderatora, opovrgnuo bilo kakvu vezu između napada i ovosedmičnog povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih luka. Rusija, rekao je, od samog početka koči žitni koridor.

“Naknadno su se pozvali na ovu situaciju oko Krimskog mosta”, rekao je. “Da nije Krimski most, našli bi drugi primjer, drugi razlog.”

Dugo očekivana protuofanziva ukrajinske vojske, pokrenuta prošlog mjeseca, trebala je vremena za pripremu jer su ruske okupacijske snage postavile nekoliko odbrambenih linija i opsežno minirale ukrajinski teritorij, rekao je Zelenski.

Predsjednik je ponovio prethodnu ocjenu da se protuofanziva odvija sporije nego što bi on želio.

Kampanja je do sada bila usmjerena na zauzimanje sela na jugu i ponovno preuzimanje područja koja je Rusija zauzela posljednjih mjeseci na istoku.

“Ukrajina ne uzmiče. Ona postupno oslobađa svoje teritorije, što je vrlo važno”, rekao je Zelenski.

“Ipak, vjerujem da se približavamo trenutku kada operacije mogu dobiti na tempu. Razumijem da je bolje da pobjeda dođe brže. To je ono što i mi želimo”, ocijenio je ukrajinski predsjednik, prenosi RSE.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh