Svijet

Erdogan posjetio Ujedinjene Arapske Emirate

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan posjetio je u srijedu Ujedinjene Arapske Emirate dok je obilazio bogate arapske zemlje Zaliva, nadajući se da će oživjeti tursku ekonomiju koja se bori sa oslabljenom lirom, velikim deficitom i inflacijom.

Abu Dhabi je Erdoganova posljednja stanica u obilasku Zaliva, koji je uključivao saudijski grad Džedu i Dohu na Crvenom moru. Ubirući plodove njegovih diplomatskih napora, Saudijska Arabija u utorak je pristala kupiti turske dronove, u najvećem vojnom ugovoru u istoriji Turske.

Turski čelik je radio na popravljanju diplomatskih veza s Rijadom i Abu Dabijem u posljednje dvije godine nakon decenije zategnutih odnosa zbog podrške Ankare “političkom” islamu i prodemokratskim pokretima. Turska je također poslala vojnike u Dohu kada su Saudijska Arabija i UAE uveli blokadu Kataru 2017. godine.

Kako su se veze popravljale, poslovna saradnja je nastavljena. Abu Dhabi je prošle godine pristao na pet milijardi dolara zamjene u lokalnim valutama s Ankarom kako bi pomogao turskoj liri. Kompanije iz UAE otada su najavile nekoliko ulaganja u Tursku.

Prošlog su mjeseca, potpredsjednik Turske Cevdet Yilmaz i ministar finansija Mehmet Simsek otputovali u UAE kako bi sa svojim kolegama razgovarali o “mogućnostima ekonomske saradnje”, a sastali su se i s predsjednikom šejhom Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom, saopćeno je iz službene Ankare.

Zalivske arapske države pokrenule su ambiciozne planove za diverzifikaciju svoje ekonomije od nafte, nadajući se da će Turska pomoći u razvoju lokalne industrije i transfera tehnologije. Ugovor o dronovima sa Saudijskom Arabijom uključuje zajedničku proizvodnju.

Dvojica visokih turskih zvaničnika izjavili su da Turska očekuje da će zemlje Zaliva uložiti direktne investicije od oko 10 milijardi dolara na početku u domaću imovinu kao rezultat Erdoganovog putovanja u regiju, prenosi AFP, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh