Svijet

Američki kongresmeni pozvali na sankcije zbog situacije u BiH

Kongresmenka Ann Wagner potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, zajedno sa kolegama Tomom Keanom, Susan Wild i Mikeom Turnerom izdala je saopćenje za javnost.

Američki kongresmeni - vijesti.ba

Nakon što su predstavili Zakon o Održavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma putem sankcija. Važno je napomenuti da je ovaj zakonodavni prijedlog je prošle godine prošao Zastupnički dom, pišu Vijesti.ba.

Sopćenje prenosimo u cjelosti.

“Kao potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma i predstavnica najveće bosanske zajednice izvan Bosne i Hercegovine, znam koliko je važno održavati stabilnost u regiji i odlučno se suprotstavljati destruktivnim političarima koji nastoje poništiti godine mira”, rekla je potpredsjednica Wagner. “Nećemo dozvoliti korumpiranim političarima u Bosni, često podržavanim od strane režima Putina, da ugroze Dejtonski sporazum i učine život još opasnijim za sve ljude u regiji. Ovaj zakon će osigurati da nametnemo sankcije ovim destablizirajućim kriminalcima i odvratimo loše aktere, uključujući Rusiju, od uspostavljanja svoje prisutnosti u regiji.”

“Kao gradonačelnik Dejtona tokom historijskog Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, razumijem važnost diplomacije i konstruktivnog angažmana u rješavanju sukoba. Postizanje mira nije lako, ali je nešto što Amerika treba podržavati kao zagovornik međunarodnog poretka i vladavine prava. Međutim, mirovni sporazumi su održivi samo ako su sve strane spremne da sjednu za pregovarački stol”, rekao je kongresmen Mike Turner.

“Zakon o Održavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma putem sankcija pokazuje nepokolebljivu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država unapređenju sigurnosti i sprječavanju nasilja. Stavljanjem odgovornosti na one koji podrivaju mirovne sporazume, šaljemo snažnu poruku da međunarodna zajednica neće tolerisati djela koja podstiču konflikt i ljudsko stradanje.”

“Moramo podržati ljude Bosne i Hercegovine u zaštiti njihovog teško stečenog mira pred snagama sukoba i sektaštvom, istovremeno jačajući njihovu demokratiju, čineći je snažnijom, reprezentativnijom i inkluzivnijom,” rekla je kongresmenka Susan Wild.

“Kritično je da ovaj zakon poziva Bosnu i Hercegovinu da provede odluke Evropskog suda za ljudska prava, koje zahtijevaju ukidanje postojećih etničkih i vjerskih zahtjeva za obavljanje visokih političkih funkcija – neprihvatljive barijere za građane židovskog i romskog porijekla, kao i za sve ostale građane koji se ne svrstavaju u tri zaštićene etničke zajednice. Drago mi je ponovno sarađivati s predstavnicom Wagner na ovoj inicijativi kako bismo donijeli veće mogućnosti, inkluziju i stabilnost u regiju.”

“Stanovnici Bosne i Hercegovine zaslužuju vladu koja cijeni i daje prioritet jedinstvu i demokratiji,” rekao je kongresmen Kean.

“Zakon o Održavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma putem sankcija će staviti Bosnu i Hercegovinu na put za zaštitu svoje suverenosti, stabilnosti, teritorijalnog integriteta i višeetničkog karaktera od zlonamjernih aktera koji žele narušiti duh Dejtonskih mirovnih sporazuma. Kao predsjedavajući Pododbora za evropska pitanja u Odboru za vanjske poslove, nastavit ću se boriti za mir i stabilnost u Evropi i širom svijeta.”

Kako kongresmeni navode ovaj zakon bi:

– “Naglasio da je politika Sjedinjenih Američkih Država podržavati ujedinjenu, suverenu i višeetničku Bosnu i Hercegovinu; koristiti sankcije protiv onih koji podrivaju Dejtonski sporazum i bosanske demokratske institucije; ohrabriti Evropsku uniju da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama u sankcioniranju Dodika; otkriti ulogu Rusije u podsticanju nestabilnosti u Bosni i Hercegovini i ugrožavanju multilateralnih napora za očuvanje mira; i raditi na zaštiti Ureda Visokog predstavnika.

– “Zakonodavno utvrditi, prilagoditi i naložiti ovlaštenje za uvođenje sankcija stranim osobama i odraslim članovima porodice koji podrivaju Dejtonski sporazum ili na bilo koji način ugrožavaju sigurnost Bosne i Hercegovine. ”

Sankcije se moraju primijeniti u slučajevima:

1. Stvaranja ili sudjelovanja u stvaranju paralelnih institucija koje se otcepljuju od države

2. Kršenja ili na bilo koji način ometanja implementacije Dejtonskog sporazuma, uključujući prijetnje Uredu Visokog predstavnika

3. Podrivanja demokratskih institucija Bosne i Hercegovine

I snažno zahtijevati redovno izvještavanje kako bi se osigurala snažna nadzorna funkcija.

(Vijesti.ba)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh