Svijet

Tramp zatražio odlaganje početka suđenja makar do održavanja izbora 2024.

“Sud bi, uz dužno poštovanje, trebalo da, prije nego što odredi bilo kakav datum suđenja, ostavi vremena za razjašnjenje pune prirode i obima zahtjeva koji će biti podnijeti”, navodi se u podnesku.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp zatražio je od federalnog sudije, nadležnog za slučaj poverljivih dokumenata pronađenih u Trampovoj kući na Floridi, da na neodređeno vreme odloži određivanje datuma suđenja i predložio da bilo koje zakazano suđenje ne bude održano makar do predsedničkih izbora u SAD 2024.

U dokumentima, koje su podneli Trampovi advokati sudiji okružnog suda Ejlin Kenon, traži se da ona ne odredi konkretan datum početka suđenja, dok se ne završe glavni zahtevi za pretpretresno suđenje, pošto se ne zna koliko bi ono moglo potrajati, prenosi “Guardian”.

“Sud bi, uz dužno poštovanje, trebalo da, pre nego što odredi bilo kakav datum suđenja, ostavi vremena za razjašnjenje pune prirode i obima zahteva koji će biti podneti”, navodi se u podnesku.

Tramp je optužen za zadržavanje informacija o nacionalnoj odbrani, uključujući američke nuklearne tajne i planove za odmazdu SAD u slučaju napada, što znači da se njegov slučaj razmatra po pravilima navedenim u Zakonu o procedurama poverljivih informacija, popularno nazvanih ”Cipa”.

U podnesku se žalilo i da datum suđenja koje je Ministarstvo pravde predložilo u decembru ne odražava presedan, kao što je slučaj sa bivšim analitičarem NSA Rijaliti Vinerom, koja je bila optužena za čuvanje informacija o nacionalnoj odbrani u junu 2017. godine, a na suđenje je izašala tek u oktobru 2018.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh