Svijet

Biden se pravdao zašto u Ukrajinu šalje kasetnu municiju: Ponestaje im zaliha

Nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden odobrio kontroverznu odluku o slanju kasetne municije u Ukrajinu, iz Bijele kuće su dodatno moralo obrazložiti razloge za donošenje ovakve odluke.

U intervjuu za CNN, Biden je izjavio kako je ovakva odluka donošena zato što su Ukrajinci ostali bez municije.

“Ovo je rat koji je vezan za municiju. Ponestaje im te municije. Ono što sam uradio, prihvatio sam preporuku Ministarstva odbrane da ovaj put isporučimo tu municiju dok ne proizvedemo dodatne količine municije kalibra 155 mm”, rekao je Biden.

Povodom odluke Bijele kuće oglasio se i Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan koji je rekao kako je Amerika svjesna odluke o slanju ovakvog tipa municije.

Pomoć od 800 miliona
Pentagon u okviru novog paketa pomoći za Ukrajinu odobrio kasetnu municiju

“Svjesni smo da kasetna municija stvara rizik od povrede civila od neeksplodiranih ubojitih sredstava. Zbog toga smo ovu odluku odlagali koliko god smo mogli. Međutim, postoji rizik od povrede civila i ako ruske trupe i tenkovi zauzmu ukrajinske položaje i potčine još ukrajinskih civila jer Ukrajina nema dovoljno artiljerije”, rekao je Jake Sullivan.

Ističe kako je takav razvoj situacije za Ameriku neprihvatljiv.

“Ukrajina ne bi koristila ovu municiju na teritoriji neke strane zemlje. Ovo je njihova zemlja koju brane. To su njihovi građani koje štite i oni su motivirani da koriste bilo koji sistem naoružanja koji može minimizirati rizik za te građane”, poručio je Bidenov savjetnik, piše Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh