Svijet

Škotska obilježava krunisanje kralja Charlesa

Škotska će u srijedu obilježiti krunisanje kralja Charlesa i njegove supruge Camille velikom procesijom, preletom aviona i izražavenjem zahvalnosti.

Charles i Camilla - bbc

Charles i Camilla krunisani su u londonskoj Westminsterskoj opatiji u maju pred stotinjak svjetskih čelnika, u najvećem svečanom dešavanju u Britaniji u posljednjih sedam decenija.

Taj 74-godišnjak je naslijedio svoju majku na mjestu kralja Ujedinjenog Kraljevstva i 14 drugih kraljevstava nakon što je kraljica Elizabeta preminula u septembru.

U znak pažnje na historijsku činjenicu da su Engleska i Škotska imale različite monarhe sve do ujedinjenja kruna 1603. godine, u srijedu će se, međutim, održati odvojene škotske proslave povodom njegovog krunisanja.

Narodna procesija, u kojoj će učestvovati stotinjak ljudi koji predstavljaju različite aspekte škotskog života, i kraljevska procesija, sa stotinama službenika, održat će se duž Kraljevske milje u Edinbourghu.

Na službi zahvalnosti u gradskoj katedrali St Giles, Charlesu će biti uručene počasti Škotske – dragulji škotske krune – uključujući novi mač Elizabeth, nazvan po njegovoj majci i napravljen da zamijeni onaj koji je papa Julije IV 1507. godine poklonio škotskom kralju Jakovu, ali je sada previše krhak za upotrebu.

– Počasti Škotske imaju ogroman historijski značaj, jer su bile prisutne na brojnim velikim ceremonijalnim dešavanjima u proteklih 500 godina – izjavio je škotski premijer Humza Yousaf.

– Dizajniran i pažljivo izrađen od strane nekih od najboljih škotskih zanatlija, Elizabethin mač je prikladna počast pokojnoj kraljici dok se Škotska sprema da dočeka novog kralja i kraljicu – kazao je.

Kamen sudbine, historijski simbol škotske monarhije i nacije, bit će premješten u katedralu radi službe, za koju je kralj naručio pet novih muzičkih djela, pišu Vijesti.

Charlesu će se pridružiti njegov najstariji sin i nasljednik, princ William i njegova supruga Kate, prenosi Reuters.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh