Svijet

Nasilje u Francuskoj jenjavalo je šeste noći nemira

Izgleda da se nasilje u Francuskoj smanjuje skoro sedmicu dana nakon što je policajac u pariskom predgrađu Nanterre ubio tinejdžera alžirskog porekla, javlja AFP.

Tanjug/AP - Nemiri u Francuskoj

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da je policija u nedjelju, 2. jula, širom zemlje uhapsila 78 ljudi, što je znatno manje u odnosu na 719 hapšenja dan ranije. Više od 3.000 ljudi je ukupno privedeno nakon masovnog raspoređivanja snaga sigurnosti. Stotine policajaca i vatrogasaca je povrijeđeno u nasilju, iako vlasti nisu saopćile koliko je demonstranata povrijeđeno.

Predsjednik Emmanuel Macron održao je u nedjelju navečer poseban sigurnosni sastanak i planira se sastati u ponedjeljak sa šefovima oba doma parlamenta, a u utorak sa gradonačelnicima 220 gradova pogođenih protestima, rekao je učesnik sastanka, koji je anonimno govorio u skladu sa praksama francuske vlade. Macron također želi da započne detaljnu, dugoročnu procjenu razloga koji su doveli do nemira, rekao je zvaničnik.

Francuske vlasti bile su zaprepaštene u nedjelju nakon što je zapaljen automobil udario u kuću gradonačelnika pariškog predgrađa L’Hay-les-Roses. Nekoliko policijskih stanica i gradskih vijećnica bilo je na meti požara ili vandalizma posljednjih dana, ali takav lični napad na gradonačelnikov dom nije uobičajen, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh