Svijet

Izvršni odbor MMF-a odobrio Ukrajini novih 890 miliona dolara

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dovršio je prvu reviziju ukrajinskog programa zajma od 15.6 milijardi dolara, …

MMF/Ukrajina - Nezavisne.com

… omogućivši Kijevu da odmah povuče novih 890 miliona dolara za podršku budžetu, dok pokreće veliku ofanzivu protiv ruske agresije.

Odobrenje povlačenja nove tranše zajma Ukrajini u sklopu programa pokrenutog 31. marta dovodi ukupna dosad povučena sredstva na otprilike 3.6 milijardi dolara. MMF je ocijenio da su ukrajinske vlasti postigle snažan napredak prema ispunjavanju reformskih obveza pod izazovnim uslovima, ispunivši kvantitativne kriterije uspješnosti do aprila i strukturna mjerila do juna.

“Ruska agresija na Ukrajinu i dalje ima ozbiljan utjecaj na ljudski i fizički kapital te okoliš, uz gubitak života, pad životnog standarda i porast siromaštva, kao i štetu nanesenu infrastrukturi. Uprkos tome, ukrajinski narod je otporan, a vješto kreiranje politika ukrajinskih vlasti i kontinuirana vanjska podrška pomogli su u podupiranju makroekonomske i finansijske stabilnosti”, istaknula je direktorica MMF-a Kristalina Georgieva.

Šef misije MMF-a u Ukrajini Gavin Gray izjavio je novinarima da MMF nastavlja razmatrati društvene, ekološke i ekonomske učinke uništenja brane Kahovka ranije ovog mjeseca, koje je uzrokovalo velike poplave u južnoj Ukrajini. Prema njegovim riječima, MMF inicijalno očekuje da će ta katastrofa podignuti cijene hrane i pojačati inflaciju u zemlji.

Uprkos tome, MMF je ponovio privrednu prognozu za Ukrajinu o rastu BDP-a za 3 posto u ovoj godini, nedavno poboljšanu s 1 posto rasta, budući da novi kreditni program podupire privredu.

MMF-ov program zajma, odobren prema novim pravilima koja omogućuju davanje zajmova i u vrlo neizvjesnim situacijama, dio je ukupnog paketa podrške toj zemlji vrijednog 115 milijardi dolara, od čega 100 milijardi dolara dolazi od država donatora, piše Hina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh