Svijet

Obalska straža SAD pokrenula istragu o imploziji “Titana”: Cilj je spriječiti ovakve incidente

Dokazi će biti podijeljeni sa Međunarodnom pomorskom organizacijom, kaže Nojbauer

Obalska straža Sjedinjenih Američkih Država istražuje uzrok implozije podmornice “Titan” u kojoj je poginulo svih pet putnika, dok je bila na putu ka olupini broda “Titanik“.

– Moj primarni cilj je da spriječim ovakve incidente dajući neophodne preporuke za poboljšanje sigurnosti u pomorskom saobraćaj širom svijeta – rekao je glavni istražitelj obalske straže kapetan Džejson Nojbauer na konferenciji za novinare u Bostonu, prenosi Reuters.

Pomorski odbor
On je objasnio da je Obalska straža u petak ustanovila “pomorski odbor za istragu”, koji sa Federalnim istražnim biroom (FBI) radi na prikupljanju dokaza.

– Dokazi će biti podijeljeni sa Međunarodnom pomorskom organizacijom i drugim grupama kako bi pomogli u poboljšanju sigurnosnog okvira za podvodne operacije širom svijeta – rekao je Nojbauer.

Dodao je da je obalska straža u kontaktu sa porodicama pet poginulih osoba, a da istražitelji preduzimaju sve mjere predostrožnosti na licu mjesta u slučaju da naiđu na bilo kakve ljudske ostatke.

Prethodno je kanadski Odbor za bezbednost transporta saopćio da sprovodi sopstvenu istragu o implozija “Titana”, koja je pokrenula pitanja o nedostatku regulative za takve ekspedicije.

Pomorske agencije pretražuju područje u sjevernom Atlantiku gdje je podmornica uništena. Krhotine podmornice su se nalazile na oko 3.810 metara pod vodom u blizini olupine broda “Titanik”.

Putnici poginuli
Američka Obalska straža potvrdila je u četvrtak da su putnici podmornice Titan poginuli, nakon što je vozilo na daljinsko upravljanje otkrilo repni konus podmornice, čije krhotine odgovaraju imploziji komore pod pritiskom, prenosi Tanjug.

Podmornica “Titan” nestala je u nedjelju dok se spuštala do olupine Titanika, broda koji je potonuo u sjevernom Atlantiku 1912. godine na dubini od 3,8 kilometara, a petoro putnika koji su bili u podmornici su poginuli, nakon što je ona, prema navodima stručnjaka, implodirala.

Pet osoba poginulo. Printscreen

Na brodu u vlasništvu američke kompanije Ocean Gate Expedicion, bili su njen osnivač Štokton Raš (Stockton Rush), francuski dubokomorski veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud (Dawood) i njegov sin Suleman,prenosiAvaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh