Svijet

Blinken: Američka diplomatija usporila kinesko širenje špijunaže

Kina je u ponedjeljak odbacila tvrdnje da je koristila Kubu kao bazu za špijuniranje.

Bidenova administracija poduzela je diplomatske korake koji su usporili kineske napore da projiciraju vojnu moć širom svijeta, rekao je u ponedjeljak državni sekretar Antony Blinken uoči posjete Pekingu ove sedmice.

Najviši diplomata Washingtona upitan je na konferenciji za novinare o odgovoru Washingtona na prošlosedmični izvještaj Wall Street Journala u kojem se navodi da su američki dužnosnici rekli da je u toku novi špijunski pokušaj na Kubi.

Blinken je rekao da su kineski napori na Kubi bili dio globalnih napora Pekinga da proširi svoju prisutnost u inostranstvu i da su aktivnosti SAD-a da se to riješi otkako je predsjednik Joe Biden došao na vlast u januaru 2021. dale rezultate, ne precizirajući koji su to rezultati, prenosi Reuters.

– Naši stručnjaci procjenjuju da su naši diplomatski napori usporili ove napore Narodne Republike Kine – rekao je Blinken.

Kina je u ponedjeljak odbacila tvrdnje da je koristila Kubu kao bazu za špijuniranje.

Blinken je rekao da je administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa znala za kinesku nadogradnju objekata za prikupljanje obavještajnih podataka na Kubi 2019., ali napori da se to riješi ‘nisu dovoljno napredovali’.

Novi dužnosnici Bidenove administracije upoznati su s naporima Kine da “proširi svoju inostranu logistiku, baze, infrastrukturu kako bi im se omogućilo projiciranje i održavanje vojne moći na većoj udaljenosti”, uključujući nadogradnju na Kubi, rekao je Blinken.

– Biden je svom timu naložio da zauzme direktniji pristup uključivanja vlada koje razmatraju smještaj kineskih baza i razmjenu informacija s njima – rekao je Blinken, piše FENA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh