Svijet

Stoltenberg: Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju

“Takvi napadi su neprihvatljivi i moraju se zaustaviti”, rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da najoštrije osuđuje nedavne napade na trupe Kfora na sjeveru Kosova, u kojima je ranjeno skoro 40 pripadnika mirovnih snaga i dodao da Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije.

“Takvi napadi su neprihvatljivi i moraju se zaustaviti”, rekao je Stoltenberg.

“Na Kosovo šaljemo još oko 500 vojnika iz operativne rezerve za Zapadni Balkan, a dodatni bataljon rezervnog sastava smo stavili u veću pripravnost, tako da i oni mogu biti raspoređeni po potrebi. Ovo su razboriti koraci kako bi se osiguralo da Kfor ima snage i sposobnosti koje su mu potrebne da ispuni svoj mandate”, kazao je.

“Naša misija Kfora će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbjednog i sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu i nastavićemo da djelujemo nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija, na osnovu Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN 1244 iz 1999”, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Kako je dodao, nasilje vraća Kosovo unazad, kao i cijeli region, a dovodi u pitanje i euroatlantske aspiracije.

“I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i uključiti se u dijalog uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru”, kazao je on.

“NATO će nastaviti da igra svoju ulogu kako bi podržao trajnu bezbjednost na Kosovu i stabilnost širom Zapadnog Balkana”, rekao je.

Stoltenberg je rekao da su tokom nekoliko posljednjih godina viđeni ruski pokušaji da se miješaju u unutrašnju politiku i demokratske procese u nekoliko zemalja NATO-a, što je neprihvatljivo.

Dodao je da je Rusija takođe odgovorna za zlonamjerne aktivnosti u sajber prostoru i da promoviše dezinformacije i propagandu protiv NATO i saveznika, navodi Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh