Svijet

Kralj Čarls stigao u Bakingemsku palaču, uskoro počinje krunidba

Londonske ulice preplavljene su obožavateljima monarhije koji su došli vidjeti krunidbu Čarlsa III. i stvaraju se velike gužve

Ceremonija krunidbe britanskog kralja Čarsla trebala bi početi u 11 sati po lokalnom vremenu i trajati nešto više od sat vremena.

Čarls će se s kraljicom Kamilom uputiti od Bakingmenske palače do Vestminsterske opatije. Ruta kojom će ići zove se “Kraljeva povorka”.

11:00 Marš pripadnika oružanih snaga, procesija počinje za 20 minuta

Pripadnici britanskih oružanih snaga marširaju The Mall-om. Sky News javlja da su vojnici sedmicama trenirali za ovaj trenutak.

Za oko 20 minuta počinje procesija.

10:58 Stigla prva dama Amerike

Supruga američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) stigla je na svečanost u povorci od tri automobila. Sa Džil Bajden (Jill Biden) stigla je i njena unuka Finegan (Finnegan).

Američki predsjednik nije došao.

10:55 Na svečanost stigli ukrajinski premijer i Olena Zelenska

Svjetski čelnici počeli su stizati na svečanost, među prvima je došao ukrajinski premijer Denis Šmihal. S njim je došla i supruga ukrajinskog predsjednika Olena Zelenska.

Volodimir Zelenski neće biti na krunidbi Čarlsa III.

10:52 Javnost izviždala princa Endrjua

Dio okupljenih ispred Bakingemske palače izviždao je princa Endrjua, vojvodu od Jorka, dok je prolazio u državnom automobilu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh