Svijet

Bijela kuća: Više od 20.000 ruskih vojnika ubijeno u posljednih 5 mjeseci

Više od 20.000 ruskih vojnika je ubijeno, a više od 80.000 ranjeno u samo pet mjeseci borbi u Ukrajini, što predstavlja ubrzanje ionako velikih gubitaka za Moskvu, procjenjuju američki obavještajni zvaničnici a prenosi Guardian.

Većina vojnika je ubijeno u brutalnom rovovskom ratu za mali istočni grad Bakhmut, za koji je Rusija više puta tvrdila da je na ivici zauzimanja, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

“Ruski pokušaj ofanzive u Donbasu, uglavnom preko Bakhmuta, nije uspio… Rusija nije bila u stanju da zauzme nijednu zaista strateški značajnu teritoriju“, rekao je Kirby.

Istakao je da ovi gubici zasjenjuju neke od najkrvavijih savezničkih bitaka u Drugom svjetskom ratu, uključujući kampanju Guadalcanal, prvu veliku savezničku ofanzivu na Japan, koja je također trajala pet mjeseci.

“To je tri puta veći broj ubijenih u akciji s kojim su se Sjedinjene Države suočile u kampanji na Guadalcanal u Drugom svjetskom ratu“, rekao je Kirby, a prenosi AP.

Kirby nije precizirao kako su SAD izračunale smrtne slučajeve, ali je rekao da se otprilike polovina vojnika bili članovi grupe Wagner koji su bili poslani u borbu bez odgovarajuće obuke ili vodstva.

Ukrajinske snage se i dalje drže u dijelu Bakhmuta. General-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga, rekao je u ponedeljak da je “situacija prilično teška”, ali da ukrajinske snage i dalje vrše kontranapad.

Dvije strane se bore za kontrolu nad putem zapadno od grada koji služi kao posljednja vitalna linija snabdijevanja ukrajinskih trupa koje se bore na terenu.

Ako Bakhmut konačno padne, to bi Rusiji moglo otvoriti put ka većim gradovima na zapadu, uključujući Kramatorsk.

“Ovaj pokušaj, posebno u Bakhmutu, imao je užasno, užasno visoku cijenu. Rusija je iscrpila svoje vojne zalihe i svoje oružane snage”, rekao je Kirby,pišu Vijesti

Nakon što su se ruske trupe povukle iz Kijeva i potisnute iz južnog grada Hersona i dalje od istočnog Harkova, Bakhmut je postao žarište ruskih vojnih napora.

U novembru su američki zvaničnici procijenili da su ruske žrtve u prvih osam mjeseci rata bile na sličnom nivou kao u periodu između decembra i aprila, sa više od 100.000 mrtvih i povrijeđenih.

SAD su odbile javno procijeniti ukrajinske žrtve, rekavši da se radi o osjetljivim vojnim informacijama koje bi mogle potkopati saveznika. Tajni američki dokumenti koji su nedavno procurili procjenjuju da je broj žrtava u februaru dostigao između 15.500 i 17.500 ubijenih, a više od 100.000 povrijeđenih.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh