Svijet

Dvije evropske države na 40 stepeni u aprilu, šumski požari i suše

Kontinentalna Španija i Portugal oborili su temperaturne rekorde za april – prizori iz Madrida više se vežu uz ljeto nego rano proljeće.

Znanstvenici tvrde, sve više toplinskih valova znak je zagrijavanja planeta, a oni će se produljivati i intenzivirati – piše Dnevnik.hr.

Gotovo 40 stepeni u aprilu u Španiju. Tamo su se dosjetili kako preživjeti pasje vrućine pa uživaju u fontanama.

– Bazeni se svake godine otvaraju 15. juna, ali ovaj toplinski val to je ubrzao za 15 do 20 dana – navodi zrakoplovni inženjer Juan Cabreo u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Ene Dumenčić.

Visoke temperature mogle bi oboriti historijski toplinski rekord Madrida za april.

Vruće vrijeme došlo je prilično rano. U Madridu nikada prije nismo osjetili ovu vrućinu u aprilu. Ljeto je došlo puno ranije – kazala je Giovanna Ortiz.

Ranije ljeto brojni su iskoristili za aktivno provođenje vremena.

No, za prirodu ovakvo vrijeme i nije baš dobro. Snimke dronom pokazuju utjecaj jake suše na mnoge rezervoare vode širom Španije. Jedan od rezervoara trenutno je na 33 posto kapaciteta.

To je pridonijelo nastanku šumskih požara ranije nego inače, potaknuvši strah od ponavljanja ekstremnog vala požara. Sve se to uvelike pripisuje klimatskim promjenama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh