Svijet

Klimatski aktivisti šarali zgrade američkih banaka

Klimatski aktivisti jučer su iscrtali grafite u uredima američkih banaka Citigroup i Bank of America u New Yorku optuživši ih da su “klimatski kriminalci” dan uoči godišnjih sastanaka dioničara tih kreditnih institucija.

No image - Haber.ba

“Najveće banke u svijetu ulažu stotine milijardi dolara u novu infrastrukturu za fosilna goriva. Ja u pravilu nisam osoba koja voli izlaziti na ulicu i raditi stvari poput ove, no imam unučad i zabrinut sam za njihovu budućnost”, rekao je Jim Gordon, jedan od demonstranata ispred ureda banke Citigroup na Manhattanu.

Iza Gordona radnik Citigroupa je čistio prozore na kojima su sprejom ispisane poruke poput “klimatski kriminalac” i “spasimo Amazoniju”.

Demonstranti su bili iz grupa Climate Organizing Hub, Extinction Rebellion, Green Faith, Oil and Gas Network i Stop the Money Pipeline, napisali su u priopćenju.

Planirali su održati proteste pred sjedištem najvećih američkih banaka u ponedjeljak prije njihovih godišnjih općih skupština u utorak, uključujući Citigroup u New Yorku, Bank of America u Charlotteu u Sjevernoj Karolini i Wells Fargo u San Franciscu.

Najveće američke banke osigurale su bilion dolara za projekte s fosilnim gorivima od 2016., rekli su demonstranti. Raste pritisak na velike banke u Sjedinjenim Američkim Državama da prestanu financirati takve projekte, piše Index.

Postupci ispred najvećih banaka korespondiraju s nekoliko rezolucija dioničara, kojima se banke poziva da prestanu financirati nove poslove s naftom, plinom ili ugljenom.

Neke svjetske kreditne institucije su promijenile svoju politiku: britanska banka HSBC je lani u decembru objavila da prekida financirati projekte iskorištavanja fosilnih goriva, a isto je učinio Danske Bank ove godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh