Svijet

Krunisanje Čarlsa III bit će popraćeno najvećom vojnom ceremonijom

Počasna paljba čut će se povodom trenutka krunisanja kralja u svim krajevima Ujedinjenog Kraljevstva

Kralj Charles - Andrew Milligan - Pool/Getty Images

Krunisanje britanskog kralja Čarlsa III (Charlesa) i kraljice Kamile (Camille) bit će popraćena najvećom vojnom ceremonijom u posljednjih 70 godina, prilikom čega će više od 6.000 muškaraca i žena iz oružanih snaga učestvovati u historijskom događaju kraljevske porodice.

Mornari, vojnici i avijatičari iz Velike Britanije i Komonvelta (Commonwealtha), saveza zemalja koji uglavnom čine britanske kolonije, pratit će Čarlsa i Kamilu do londonske Vestminsterske opatije, gdje će se održati krunisanje 6. maja.
Letenje aviona

Više od 60 aviona britanske mornarice, vojske i zrakoplovstva će kasnije tog dana šest minuta prelijetati iznad avenije The Mall u središtu Londona.

Počasna paljba čut će se povodom trenutka krunisanja kralja u svim krajevima Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Edinburg, Kardif i Belfast.
Paljba topova

Raspoređeni brodovi ratne mornarice i više od 400 ljudi na 13 lokacija pucat će 21 put, dok će se u tvrđavi Tower of London pucati 62 puta, a na paradnom prostoru Horse Guards Parade čut će se paljba šest topova.

Gotovo 400 pripadnika oružanih snaga iz barem 35 država članica Komonevlta će također učestvovati u obilježavanju ovog historijskog trenutka. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh