Svijet

Snažna oluja pogodila zapadnu Australiju, najjača u zadnjih 14 godina

Snažan ciklon kategorije pet pogodio je zapadnu Australiju, postavivši rekord brzine vjetra, ali je poštedio naseljena područja od velikih šteta.

Snažna oluja pogodila zapadnu Australiju - agencije

Oluja je spuštena na kategoriju tri, ali ostaje na snazi ​​crveno upozorenje za neke zajednice u unutrašnjosti.

Ciklon je najjači koji je pogodio regiju u posljednjih 14 godina.

Gradonačelnik Port Hedlanda Peter Carter opisao je zvuk vjetra koji udara u grad kao “veoma jeziv i neobičan” i “poput teretnog voza”.

Do sada nije bilo izvještaja o povrijeđenim ljudima i sva kritična infrastruktura je neoštećena ciklonom, rekao je regionalni vatrogasni šef.

Vjetrovi od 218 km/h zabilježeni su na ostrvu Bedout nedaleko od obale dok se oluja spuštala, postavljajući preliminarni 10-minutni rekord vjetra za Australiju.

Prethodni rekord je bio 194 km/h – vjetrovi koji su zabilježeni kada je ciklon George udario u zemlju 2007. godine, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh