Svijet

Teksas: 18.000 krava stradalo u eksploziji na farmi

Otprilike 18.000 krava ubijeno je u eksploziji na teksaškoj farmi mlijeka u blizini grada Dimmitta ranije ove sedmice.

Teksas: 18.000 krava stradalo u eksploziji na farmi - agencije

U eksploziji je ozlijeđena i jedna osoba, koja je trenutno u kritičnom stanju. Vlasti smatraju da su strojevi u postrojenju možda zapalili metan.

Ured šerifa okruga Castro priopćio je da su primili dojavu o požaru na farmi u ponedjeljak u 19:21 po lokalnom vremenu. Šerifov ured je objavio fotografije koje prikazuju ogroman oblak crnog dima iznad farme. Policija i hitna pomoć su po dolasku na mjesto događaja pronašli zarobljenu osobu koju su spasili i prevezli u bolnicu.

Istražitelji vjeruju kako je požar izbio zbog pregrijavanja stroja

Iako točan broj krava koje su stradale u vatri i dimu ostaje nepoznat, šerifov ured rekao je za BBC da je izgubljeno “procijenjenih 18.000 grla stoke”. Šerif Sal Rivera je za lokalni medij KFDA kazao da je većina stoke stradala kad se požar proširio na područje u kojem su krave držane prije nego što bi ih se odvodilo u prostor za mužnju, a potom u obor.

“Neke krave su preživjele. Neke su toliko ozlijeđene da će morati biti ubijene”, dodao je. Rivera je potvrdio kako istražitelji smatraju da se požar proširio od stroja “koji usisava gnoj i vodu”. “Možda se (stroj) pregrijao i vjerojatno su se metan i takve stvari zapalile, proširile i eksplodirale”, istaknuo je.

“Teško je zamisliti nešto gore nego biti živ spaljen”

Institut za dobrobit životinja (AWI) sa sjedištem u Washingtonu DC-ju je u priopćenju poručio kako bi – ako se potvrdi – broj smrtnih slučajeva od 18.000 krava bio daleko najsmrtonosniji požar u staji koji uključuje stoku otkako su počeli voditi statistiku 2013. godine.

“Nadamo se da će industrija ostati usredotočena na ovo pitanje i snažno poticati farme da usvoje zdravorazumske mjere zaštite od požara. Teško je zamisliti nešto gore nego biti živ spaljen”, naglasila je Allie Granger, suradnica za politiku AWI-jevog programa za domaće životinje, piše Index.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh