Svijet

Advokat Navaljnog: Ponovo ga truju kako bi postupno propadao

Zahtijevat ćemo testiranje toksičnosti i radiološku studiju, poručio je Kobzev.

Aleksej Navalni - Handout

Vadim Kobzev, advokat Alekseja Navaljnog (Navalnog), objavio je kako su ljekari pozvani u ćeliju Navaljnog u noći sa 7. na 8. april zbog akutnih simptoma koje zatvorski uposlenici odbijaju objasniti.

Kobzev je izjavio da ne želi isključiti mogućnost da Navaljnog ponovno truju, ali ovaj put u malim dozama kako bi “postupno, ali postojano” propadao, piše Meduza.

Akutni simptomi

Tvrdi da je Navaljni upitao zatvorskog ljekara od čega boluje, na što mu je ovaj odgovorio: “Proljeće je, svi imaju akutne simptome”.

– Sudeći po bizarnoj i nečuvenoj situaciji oko Navaljnog zdravlja, s iznenadnim napadima kakve nikad nije imao, ne možemo isključiti da ga polagano truju… Ovo bi možda zvučalo kao paranoična ideja da se radi o drugoj osobi. Zahtijevat ćemo testiranje toksičnosti i radiološku studiju – poručio je Kobzev.

Izgubio 8 kilograma

Navaljni je nedavno proveo 15 dana u ćeliji, a Kobzev navodi da je samo tokom tog razdoblja izgubio 8 kilograma. Nakon što je prošli petak pušten iz ćelije, Navaljni je tamo vraćen da odradi još 15 dana stegovne kazne nakon što medicinske intervencije u njegovoj ćeliji.

Maksimalno zakonsko trajanje zatvaranja u ćeliji je 15 dana. Međutim, krivična kolonija zaobilazi taj propis slanjem Navaljnog na više uzastopnih boravaka u ćeliji, koji su odvojeni kratkim razdobljima u kojima Navaljni boravi u uobičajenim zatvorskim uslovima.

Cimer iz ćelije

Kobzev je također rekao da je zatvorsko osoblje potajno upozorilo Navaljnog na nadolazeću “provokaciju” koja uključuje cimera iz ćelije.

Advokat je obavijestio rusku povjerenicu za ljudska prava Tatjanu Moskalkovu, šefa ruske Federalne zatvorske službe Arkadija Gosteva i glavnog tužitelja Igora Krasnova o problemima svog klijenta i kršenju njegovih prava u zatvoru, piše Avaz.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh