Svijet

Rusija testirala interkontinentalnu balističku raketu dometa 11.000 kilometara

Rusko ministarstvo odbrane provelo je probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete, izvijestili su 11. aprila ruski mediji pod kontrolom države.

Ruska raketa - ILUSTRACIJA/WIKIPEDIA

Projektil je navodno lansiran iz lansirnog kompleksa Kapustin Yar u južnoj Astrahanjskoj oblasti Rusije i pogodio je metu na poligonu u Kazahstanu.

Ranije 29. marta rusko ministarstvo odbrane objavilo je da je započela strateška vojna obuka s interkontinentalnim balističkim raketnim sistemom Yars, piše BosnaInfo.

Yars ili RS-24 strateški je interkontinentalni balistički raketni sistem na čvrsto gorivo. Ruska Federacija ga je usvojila 2009. godine i ima navedeni domet od 11.000 kilometara i eksplozivnu snagu jednaku milion tona TNT-a. Ruski propagandisti tvrde da niti jedan sistem protuzračne odbrane nije u stanju srušiti projektile, od kojih je svaki u stanju potpuno uništiti mali grad.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh