Svijet

Ukrajinski predsjednik Zelenski danas u Varšavi o bezbjednosti i daljoj vojnoj pomoći

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas će u Varšavi razgovarati sa predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim…

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas će u Varšavi razgovarati sa predsjednikom Poljske Andrzejom Dudom i premijerom Mateušom Moravjeckim o bezbjednosti i daljoj pomoći te zemlje u oružju a biće riječi i o problemu ukrajinskih žitarica koje su umjesto da budu izvezene u Afriku i Aziju velikim dijelom završile u Evropskoj uniji.

Ova, prva zvanična posjeta ukrajinskog predsjednika Poljskoj od izbijanja rata prilika je da u zajedničkom obraćanju sa predsjednikom Dudom, večeras u Kraljevskom zamku u Varšavi, Zelenski zahvali Poljacima na pomoći – humanitarnoj ali prije svega u oružju i na tome što su pružili utočište za 1,4 miliona ukrajinskih ratnih izbjeglica.

Od početka napada Rusije na Ukrajinu, Poljska je poslala pomoć u oružju i vojnoj opremi u vrijednosti od 2,4 milijarde eura, što je četvrta po vrijednosti pomoć iz jedne zemlje. Najviše su izdvojile SAD, njihova vojna pomoć za Ukrajinu iznosi 43 milijarde eura, Velike Britanije je pomogla sa 6,6 milijardi eura a Njemačke je dala vojnu pomoć od 3,5 milijardi eura, sabrao je državni Poljski radio.

Premijer Moravjecki nabrojao je da je Poljska zaključno sa februarom poslala Ukrajini ukupno 250 tenkova, uglavnom T-72 sovjetske proizvodnje a uz to poslije i 14 njemačkih tenkova leopard 2 i još 60 tenkova T-72 i tenk poljske proizvodnje Twardy.

U paketu pomoći bila su i pješadijska borbena vozila BWP-1, više od 40, a ovih dana dogovoreno je da Ukrajina od Poljske kupi borbena vozila rosomak koje će Poljskoj platiti SAD i Evropska unija.

Iz Poljske su ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani stigle i haubice sa municijom a Poljska i Slovačka dale su najnovije Ukrajini i avione MIG-29, premda je komandant ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat zamjerio da je riječ o zastarjelim avionima s lošim parametrima i da su Ukrajini potrebni američki borbeni avioni F-16 koji su prošli temeljniju modernizaciju.

“Razumijemo, međutim, da je ovo prvi korak i zahvaljujemo našim partnerima za takvu podršku”, kazao je pred posjetu Zelenskog Varšavi komandant ukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ihnat.

Posjeta Zelenskog trebalo bi takođe da umiri gnjev poljskih ratara koji organizuju proteste i blokade traktorima zbog toga što vlada premijera Moravjeckog nije kontrolisala izvoz ukrajinskih žitarica, oslobođen od carina u EU, koje su trebale samo da prođu u tranzitu do poljskih luka na Baltiku i da pretovarene na brodove otplove u zemlje Afrike. One su završile dobrim dijelom i na poljskom tržištu i u tamošnjim silosima.

“Sigurno ćemo otvoriti pitanje ukrajinskih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda. Želimo da nijedna trgovina ne destabilizuje naše tržište”, kazao je o predstojećim razgovorima sa ukrajinskim predsjednikom premijer Moravjecki.

Poljski poljoprivrednici dali su do rok kraja Uskrsa vladi da ispuni obećanja iz sporazuma koji su postigli prošle sedmice, u kome se ministar Henrik Kovalčik obavezao da će izdejstvovati da se hitno vrate carine u EU na ukrajinske žitarice i da će se izdvojiti oko 2,1 milijardu eura u preračunu za kompenzacije gubitaka ratarima.

“Ako vlada ne ispuni obećanja poslije Uskrsa zbićemo redove u cijeloj zemlji. Cijela Poljska će stati”, najavio je nove proteste i blokade lider poljoprivrednog saveza Agrounija Mihal Kolodjejčak, piše BETA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh