Svijet

Nova ključna pomorska ruta: Rusija i Indija planiraju razvoj Sjevernog prolaza kroz Arktik

Rusija i Indija razmatraju proširenje korištenja pomorske rute Sjevernog mora koja prolazi kroz Artik i koja bi mogla uključivati izgradnju prerađivačkih postrojenja, izvijestila je ovog tjedna ruska agencija Interfax.

Aleksej Čekunkov, ruski ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika, bio je u posjeti Indiji, a ključno pitanje u njegovim razgovorima s indijskim dužnosnicima bilo je “pouzdan i siguran” prijevoz robe Sjevernim morskim putem koristeći ruske i indijske luke, izvijestio je Interfax.

“Posebno je istaknuto da je cijena isporuke kontejnera iz Vladivostoka u Indiju za trećinu niža od cijene isporuke kontejnera iz Moskve”, citiran je Čekunkov.

Indija, koja nije izričito osudila rusku invaziju na Ukrajinu, danas je najveći kupac ruske nafte nakon Kine.

Rusija pak želi da Sjeverni morski put – koji prolazi duž ruske sjeverne obale i najkraća je pomorska ruta između istočne Azije i Europe – postane glavni pomorski put te je uložila znatna sredstva u infrastrukturu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh