Svijet

Putin i Xi raspravljali o kineskom mirovnom prijedlogu

Kremlj je saopćio u utorak da su ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski čelnik Xi Jinping održali “temeljnu” razmjenu mišljenja tokom prvog dana međusobnih razgovora i da su raspravljali o mirovnom planu Pekinga za Ukrajinu.

Xi i Putin - screenshot

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je pružiti više detalja, poručivši novinarima da sačekaju zajedničku izjavu tokom dana, nakon što se dvojica čelnika sastanu u drugom danu razgovora.

– Došlo je do veoma temeljne razmjene mišljenja, ozbiljnog razgovora u neformalnom dijelu – rekao je on, misleći na sastanak u ponedjeljak.

Dodao da su dvojica lidera razgovarala o prijedlogu Kine – dokumentu od 12 tačaka koji poziva na deeskalaciju i eventualni prekid vatre u Ukrajini – ali je ponovo odbio da pruži detalje.

Putin je u ponedjeljak izjavio da je pažljivo proučio kineske ideje, da ih gleda s poštovanjem i da će o njima razgovarati sa Xijem.

Kineski dokument postavlja neke opće principe, ali ne sadrži detaljan plan kako da se okonča rat, koji sada traje 13. mjeseci.

Sjedinjene Države odbacile su to, s obzirom na to da je Kina odbila da osudi rusku invaziju, i navode da bi svaki prekid vatre koji bi sada proizašao iz toga samo zaokružio ruske teritorijalne dobiti i dao Putinovoj vojsci više vremena da se pregrupira.

Kina se uzdržala od osude svog saveznika Rusije ili od navođenja intervencije Moskve na susjeda kao “invazije”. Također je kritizirao zapadne sankcije Rusiji.

Kijev, koji tvrdi da se rat ne može završiti dok Rusija ne povuče svoje vojnike, bio je oprezan prema Kini, suzdržano pozdravljajući mirovni prijedlog Pekinga kada je predstavljen prošlog mjeseca, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh