Svijet

Moskva umanjuje značaj Bidenove posjete Kijevu

Zvaničnici i državni mediji Rusije umanjuju danas značaj iznenadne posjete predsjednika SAD Josepha Bidena Ukrajini…

Bajden iznenada stigao u Kijev - telegram

Zvaničnici i državni mediji Rusije umanjuju danas značaj iznenadne posjete predsjednika SAD Josepha Bidena Ukrajini, ocjenjujući da su vlasti u Kijevu “američka marioneta” i tvrdeći da će ruske snage odnijeti pobjedu, iako Washington obećava dodatno naoružavanje ukrajinskih snaga.

Biden se sastao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Kijevu, prkosno iskazavši solidarnost sa zemljom koja se skoro godinu dana bori sa ruskom invazijom, kako je rekao, u “brutalnom i nepravičnom ratu”.

Ruska državna televizija je opsežno pratila Bidenovu posjetu, a TV voditelji su govorili kako je jasno da Biden “rukovodi stvarima” u Ukrajini, što se uklapa u narativ Kremlja o Zelenskom kao marioneti američke administracije.

Ruski zvaničnik u okupiranim dijelovima ukrajinske oblasti Zaporožje Vladimir Rogov ocijenio je u izjavi za rusku agenciju RIA Novosti da je “Zelenski izgledao kao sluga pored Bidena”.

Drugi komentatori su ocijenili da Biden posjetom Kijevu započinje svoju kandidaturu za novi predsjednički mandat.

Na državnoj televiziji Rusije mogle su se čuti i tvrdnje da je Biden dobio bezbjednosne garancije od Moskve uoči posjete.

Savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Jake Sullivan rekao je da je američka vlada obavijestila Moskvu o Bidenovoj posjeti neposredno pred njegov polazak za Ukrajinu “iz dekonfliktnih razloga” kako bi se izbjegao svaki pogrešan potez koji bi dvije nuklearne supersile mogao dovesti u direktan konflikt.

Provladin politički analitičar Sergej Markov rekao je u jednoj političkoj emisiji na televiziji Rusija 1 da “svi znaju da kad bi Rusija rekla da neće gađati Kijev tokom posjete nekog državnika – to znači da se to nikada ne bi desilo, jer drži riječ, i na strani je dobra i civilizovanosti.

Zamjenik šefa Savjeta bezbjednosti Rusije i bivši predsjednik te zemlje Dmitrij Medvedev napisao je na društvenoj mreži Telegram da je Biden dobio “bezbjednosne garancije” i dodao da je američki predsjednik “iskazao vjernost neonacističkom režimu”, piše Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh